Dit zijn de lekkerste noten voor in je gebak

Wil jij wat meer in de keuken staan om je eigen gebak te maken? Met lekker zelfgemaakt gebak zorg je ervoor dat gasten en je familie zich echt verwend en welkom voelen. Je kunt jouw gebak naar een volgend niveau trekken, door lekkere noten toe te voegen. Noten zijn ook nog eens gezond, waardoor je met iets minder schuldgevoel kunt genieten van je gebak. Op https://www.bionoot.nl/blog/welke-noten-zijn-gezond lees je welke noten gezond zijn. In dit artikel geven we je alvast wat ideeën hoe jij noten het beste combineert met je baksels.

Gebruik rauwe noten voor de meeste vrijheid

Als je wilt gaan bakken met noten, kun je het best een grote zak rauwe noten inslaan van het soort dat je nodig hebt. Met rauwe noten kun je er namelijk zelf voor kiezen hoe je de noten verwerkt. Zo kun je met één zak rauwe noten namelijk de volgende soorten noten maken:

  • Knapperige noten: Rauwe noten knapperig maken, doe je door ze zonder olie of boter in een pannetje te bakken. Houd ze voldoende in beweging tot ze een bruinere tint krijgen.
  • Sterkere smaak: Om je rauwe noten meer smaak te geven, hoef je ze alleen maar in de oven op een rooster te bakken. Doe dit op 160°C voor ongeveer 10 minuten. De standaard hardheid van de noten bepaalt of je ze langer of korter in de oven moet houden.
  • Karameliseren: Je rauwe noten karameliseren is erg gemakkelijk. Hiervoor maak je met suiker en water een karamelsausje of je koopt een karamelsausje. Leg je rauwe noten in de saus, dompel ze hierin rond en leg ze op een vel bakpapier om het karamel te laten verharden.
  • Notencrème: Een notencrème maak je door de rauwe noten flink fijn te hakken in bijvoorbeeld een keukenmachine. Vervolgens gebruik je boter of gecondenseerde melk, afhankelijk van hoe zoet je de crème wilt hebben.

Je haalt dus veel meer verschillende soorten noten uit één soort noten. Daarnaast zijn rauwe noten vaak ook nog eens goedkoper. Perfect dus als je één noot voor verschillende soorten gebak wilt gebruiken of als je ze zowel als garnering en als ingrediënt wilt gebruiken.

Gebak kan ook hartig zijn

Hoewel veel mensen bij gebak denken aan zoete lekkernijen, kun je ook heerlijk hartig gebak maken. Denk bijvoorbeeld aan mini-quiches en hartige muffins. Hartig gebak is al helemaal een goede manier om gezonder gebak te eten. Je kunt natuurlijk ook hartige smaken met zoet combineren, om de ideale zout/zoet-smaakervaring op te roepen.

In hartig gebak kun je gemakkelijk allerlei noten toevoegen. Noten hebben van zichzelf vaak een umami smaak of de smaak is zo zacht, dat ze jouw hartige gebak wat romiger maken. Er is echter één noot die het best in de smaak valt bij hartig gebak. Dat is de romige pecannoot.

Pecannoten hebben een romige smaak, met een licht zoet tintje. Op hartig gebak zie je vaak gesuikerde pecannoten als garnering. Pecannoten combineren goed met smaken van koffie, maar ook met verschillende kaas- en vleessoorten. Zo zorg je voor een romige, zachte tegenhanger in je hartige baksels.

Een appel per dag…

Door voldoende fruit te eten, houd je de dokter uit de buurt. Tenminste, dat is de hoop en verwachting die we kweken. Fruit is immers gezond, want het is een vitaminebommetje. Dankzij de zoete smaken van het fruit en de vaak stevige buitenkant ervan, combineert het perfect met gebak. Of het nu gaat om een zachte cake met monchou laagjes of een taart met meringue, fruit past er helemaal bij.

Een lekkere noot om te combineren met je fruitgebak, zijn walnoten. Deze zachte noot heeft een romige en duidelijk notige smaak, waardoor het de zoete overdosis van het gebak matigt. Dankzij de zachte structuur van de noot, gaat het goed op in de zachtheid van het gebak. Je kunt walnoten in karamel dopen, zodat het geheel knapperig en zoeter wordt, of ze juist rauw in stukjes door je gebak verwerken. Een aantal gebakken walnoten als garnering zorgt ook voor een luxe uitstraling van je gebak.

Een andere noot die lekker samenwerkt met fruit, is de hazelnoot. Hazelnoten worden ook gebruikt in de klassieke chocoladepasta die veel mensen al gebruiken in hun gebak. Chocolade en fruit gaan goed samen en die smaakcombinatie verbeter je door er nog extra hazelnoten aan toe te voegen. Hazelnoten kun je als halve of hele noten in je gebak verwerken. Ze zijn ook nog eens een lekkere garnering wanneer je ze even in de pan hebt gebakken.

Tijd voor spijs

De meest bekende manier waarop noten een glansrol in het gebak aannemen, is met spijs. Spijs wordt het meest gemaakt van amandelen. Amandelen hebben een bijna melkachtige smaak, waardoor ze een romige toevoeging zijn aan je gebak. Je kunt je spijs nog rijker maken door gebruik te maken van extra noten, zoals bijvoorbeeld pistache of walnoot.

Amandelen voeg je vervolgens ook in geschaafde vorm als garnering toe aan je spijs-gebak. Zo zorg je ervoor dat je spijs-gebak een mooi, compleet baksel wordt. Geen fan van spijs? Amandelen kun je ook lekker toevoegen aan je bananenbrood of ander soort sloof. Je kunt ze schaven, halveren, fijnhakken of gewoon als hele noot aan je gebak toevoegen.

En met al die noten, zorg jij voor heerlijk gebak dat een complexe smaaksensatie bevat. Zorg dat je vrienden en familie graag bij je over de vloer komen, door ze te verrassen met heerlijk gebak. Veel bakplezier!